SPIRIT OF PLACE

The first part of the intervention in Achastle Bay in Lybster was an exploration of the site and its surroundings.

An aspect of the character of the site was chosen and represented by three unaltered photographic images.

The images reflect an interest in the relationship between the hard surfaces (rocks, stone, wood) and the softer surfaces (grass, moss) which form the special boundary between land and sea along the bay.

SENSE OF PLACE

In the time spent in Lybster and Stromness (Orkney), a look into the stone work of the area, especially the older monuments and architecture which litter the landscape, was carried out.

The character
of the stone work
alludes a sense
of belonging and place.

Each stone
was carefully chosen
and placed where it sits
for a particular purpose.

This conscious
definition of place
is what gives
these enigmatic structures
an aura of reverence.
The manner in which
the weather has,
over many years,
beaten the stone
and flora
in the landscape
means that
no where else
will such
complex textures
be found.

 

left: Camster Cairn

 

right: Entrance to Cairn

left: Rock face along Achastle Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

right: Glass tile made at
North lands Glass Centre

Andy Goldsworthy is an artist who produces site-specific sculptures and land art. He identifies a spirit to the place and manifests this spirit in a physical form using materials from the site.

The textures of the materials seem to dictate their use, and through his manipulation he reveals a different aspect to their character.

"The energy and space
around a material
are as important
as the energy
and space within.
The weather -
rain, sun, snow,
hail, mist, calm -
is that external space
made visible.

When I touch a rock,
I am touching and working
the space around it.
It is not independent
of its surroundings,
and the way it sits
tells how
it came to be there."

(Andy Goldsworthy)

Taking inspiration from the work of Andy Goldsworthy, the site-specific intervention, along Achastle Bay in Lybster, was shaped by the nature of the megalithic structures in this part of Scotland, as well as the relationship between the hard and soft materials found along the sea front.

The chosen site lies along the coastline. The stones were carefully chosen for their shape and colour. The softer materials where chosen for their colour, texture and tensile strength.

Instead of embracing one another
as they would in the landscape,
these partners are reshaped
and pulled apart,
to explore the space revealed
between their relationship.

 

Ideally both structures would have been planted into the ground but the soil proved difficult to break with the tools available at the time.

A video was developed after the intervention was made. The video was designed to show the different aspects of the concept behind the sculpture.